FAQ

Elektronisk Bureau mottar mange henvendelser rundt platespillere, her kan du finne svar på mange av de mest stilte spørsmålene.

 

1.

Spørsmål: har dere pickup som passer til min platespiller?

Svar: Ja, det har vi ganske sikkert, men vi må først vite hva slags platespiller du har.  

Det finnes flere typer pickupmontering, men det er to metoder som nesten uten unntak blir brukt:

Den aller mest brukte er halvtomsmontering: pickup er festet med to skruer i overkant av headshell (hodet på platespillerarmen)

T4P: pickup skyves inn i tonearm og monteres med én skrue fra siden. Denne metoden ble ofte brukt på tangentialspillere på 80-tallet og er
ikke å finne på nyere spillere. Vi skaffer de fleste modeller til begge type montering.

 

 

2.

Spørsmål: har dere stift til platespilleren min?

Svar: Ja, i 99% av tilfellene skaffer vi orginal eller erstatningstift. Der det ikke lar seg skaffe anbefaller vi ny pickup med stift.

Vi må da vite hva slags pickup som er montert på spilleren.

 

 

3.

Spørsmål: hele stiften er borte, kan dere ordne dette?

Svar: først må vi vite om det er stift, pickup eller hele hodet på armen som mangler.

Forklaring: Headshell er selve hodet på platespiller armen, altså det pickup er festet i. Dette er på mange spillere utskiftbart, som regel med SME standard.

Pickup er komponenten som sender elektriske signaler til forsterkeren, denne er som regel festet til headshell med to skruer.

Stift er komponenten som sitter festet ytterst på pickup, som regel utbyttbar og i et eget plasthus. Er det kun denne som er knukket/ borte/ utslitt trenger man
ikke å bytte pickup, kun stift.

 

4.

Spørsmål: jeg får veldig svak og tynn lyd fra platespilleren?

Svar: alle platespillere krever ekstra forsterkning i tillegg til en RIAA (Recording Industry Associaton of America) korrigering/ filtrering. Før RIAA fantes det

flere måter å korrigere på, men RIAA er, og har vært siden 1952, en standard for metoden lyd blir spillt inn på vinyl. For at nålen/ stiften ikke skal hoppe

rundt på platen blir bassfrekvenser dempet og diskant blir hevet. For at dette skal låte normalt ved avspilling korrigeres dette i en platespiller forforsterker.

Dette er ofte innebygget, men mange forsterkere har ikke en dedikert PHONO inngang. Da må man ha en ekstern boks som igjen kobles til en linje/ AUX inngang.

Disse finnes fra noen få hundrelapper til mange hundre tusen kroner, men uansett hvilken type stereoanlegg man har er det avgjørende at denne er av god kvalitet.

Så får du tynn og lav lyd ved avspilling av plater så må du kjøpe et RIAA-trinn.

 

 

5.

Spørsmål: kan dere skaffe reim til platespilleren min?

Svar: ja som oftest. Her også må vi vite produsent og modellbetegnelse på platespilleren. Vi bestiller som regel på mål,

så det er til stor hjelp hvis man har mulighet til å måle omkretsen på den gamle reima.

Er ikke den tilstede finner vi som regel ut hvilken type som passer.

 

 

6.

Spørsmål: stiften sporer dårlig og/ eller sklir over platen?

Svar: I noen tilfeller er dette ekstremt slitt stift, men som regel er det riktig justering av stifttrykk og anti-skating som må til.

Det finnes forklaringer på hvordan man gjør dette på nett, eller så kan vi gjøre det.

 

 

7.

Spørsmål: platespilleren min skurrer og gir dårlig lyd, kan dere ordne dette?

Svar: ja, i nesten alle tilfeller kan dette ordnes. Som regel kommer dette av slitt stift, dårlig/ gamle kabler, feil justert spiller eller alt dette samtidig.

En forsjekk koster 400,- som blir trukket fra ved ev reparasjon/ service. En enkel overhaling som justering, bytte av stift, bytte av reim osv tar som regel

én times arbeid á 690,- inkl moms. Skal kabler loddes over/ byttes i tillegg går det 2 timer arbeid. Deler kommer i tillegg.

 

 

8.

Spørsmål: har dere lokk til platespilleren min?

Svar: nei og ja. Vi produserer noen standard lokk selv, men har ikke mulighet til å produsere opp lokk til alle type spillere.

Hvis du mot formodning vil ha et lokk koste hva det koster, så får vi laget dette, prisen varierer fra 2000-3000,-.

Vi får inn mye platespillervrak, så det hender vi har brukte lokk liggende som kan selges. Disse er da i meget brukt stand,

men kan poleres opp til ok finish.

 

 

9.

Spørsmål: jeg mangler motvekten på platespillerarmen, har dere dette?

Svar: vi har mye deler på lager, og om vi ikke kan skaffe orginalmotvekt så har vi ofte noe som passer. Priser fra 395,-.

 

 

10.

Spørsmål: platespilleren min går ujevnt og/ eller for sakte, er dette reparerbart?

Svar: det meste er reparerbart, men vi må vite type spiller og vi må også ha spilleren inn på verksted for sjekk.

Ofte er det rens og smøring, på direktedrevne spillere er det mer avanserte løsninger som bytte av komponenter,

justering av spenninger osv. Men som regel er det løsbart.

 

11.

Spørsmål: hva er forskjellen på MM (moving magnet) og MC (moving coil) pickup?

Svar: Moving Magnet er det som i aller største grad blir benyttet på platespillere hvor pickup medfølger. Her er prinsippet som i navnet;

en magnet er festet til enden av stiftrøret (cantilever) og beveger seg i en spole som igjen skaper elektriske signaler.

Dette gir et signal på rundt 3 millivolt, og krever en enklere elektronikk enn Moving Coil. MM-inngang er som regel det som

er i forsterkere med dedikert PHONO-inngang.

Det finnes mange forskjellige navn på disse: Moving Iron, Moving Permalloy, Induced Magnet m.fl. ,men prinsippet er det samme.

Moving Coil er det motsatte, her er det en spole som beveger seg i en magnet for å skape elektrisitet. Spolen er mye lettere enn en magnet,

derfor spiller som regel MC-pickup´er luftigere og "raskere" enn MM. Moving Coil pickup´er har et mye lavere utgangssignal enn MM og er som

oftest mer kostbare enn Moving Magnet, og det kreves også mer forsterkning, som igjen krever høyere kvalitet på komponenter og utstyr.
Det finnes også HOMC (High Output Moving Coil) som gir et utsignal tilnærmet MM, disse kan brukes på forsterkere/ RIAA-trinn uten dedikert MC-inngang.

 

 

 

12.

Spørsmål: jeg skal kjøpe min aller første platespiller, er det egentlig noe å hente på å gå opp i pris, skal ikke platen bare gå rundt?

Svar: ja, platen skal gå rundt, men det er bare ett av veldig mange punkter som gjør en spiller til en god spiller.

Signalet fra en vinylplate er ekstremt svakt og må forsterkes opptil flere tusen ganger, og alle svakheter ved spilleren vil også bli forsterket like mye.

Det viktigste med en platespiller er at bæreageret som holder tallerken er av god kvalitet, at tonearmen er av god kvalitet og at pickup er av god kvalitet.

I tillegg skal motoren være stillegående og avgi minst mulig vibrasjoner, samtidig som platespillerkropp (plinth) må være dødt.

Kjøper man en ny spiller fra 500-1500,- så er ingen av disse punktene tilstede. Billige spillere har som regel ingen justeringsmuligheter for stiftrykk

og er forhåndsinnstillt på alt for mye vekt, som sliter unødvendig mye både på stift og plate. Man vil helt klart få lyd fra de rimeligste spillerne, men

god lyd er det ikke. Les anmeldelser på nett eller spør fagpersoner om råd til hva du burde kjøpe til summen du vil bruke.